Mira Helenius Martinsson

Mira Helenius Martinsson

Danschef

070-678 87 71

Mira, som ursprungligen kommer från Finland, har mångårig kunskap om Norrdans, förutsättningarna för ett regionalt kompani och Norrland som turnéområde. 

Mira Helenius Martinsson är danschef på Norrdans sedan första juli 2007.  Under hennes ledning har kompaniet arbetat med internationellt erkända koreografer (Norrdans historia). Norrdans har en bred repertoar och produktionerna har olika målgrupper, förutsättningar vad gäller spelytan, teman, inspiration och uttryck. Ensemblen är van att arbeta tillsammans med koreografer som skiljer sig vad det gäller arbetsmetoder och procesesser. Och inte minst ska publiken överraskas av varje föreställning!

Mira har en bakgrund som dansare och pedagog. Hon flyttade till Sverige för att dansa med Norrdans 1998. Hon har också varit initiativtagare och grundmedlem i flera jazzdansgrupper i Finland, arbetat på dansteater MD samt medverkat i flera musikaler. Mira har även undervisat jazz och modern dans vid ett flertal skolor och arbetar gärna med amatörer. Hennes elever har vunnit utmärkelser i Finland. Att dela med sig dans samt erbjuda upplevelser är en passion för henne.

Hon är även civilingenjör, med inriktning vatten och miljö (Tammerfors Tekniska Universitet).

Övriga uppdrag: Styrelseledamot i Kungliga Operan, Sakkunnig bedömare Kulturbryggan 2015

Pressbild