Dansbesöket

Besöka en dansföreställning – hur svårt kan det vara?

Att gå på en föreställning för första gången kan kanske verka lite skrämmande. Hur går det till? Finns det dolda koder att förhålla sig till? Måste man förstå allt man ser och lyssnar på? Vi försöker reda ut begreppen i kulturdjungeln.

Kom i tid. Föreställningarna börjar punktligt. Om du blivit försenad kan det hända att du inte släpps in (i salongen) förrän i pausen.

Lev dig in. Det måste inte alltid finnas en handling eller en röd tråd i föreställningarna. Skratta, gråt, bli arg, inspirerad, upprörd eller frustrerad. Låt stunden i salongen bara vara ett samlande av intryck.

Klädkod? Vissa klär upp sig andra inte. På premiärer kan det vara lämpligt att klä sig festfin, men viktigast – kom som du trivs!

Applåder? Ibland kan det vara ett gytter av scener så att inte ens den mest inbitne besökaren vet när man får eller ska applådera. Så tipset blir: vänta på att andra börjar, om du inte vill riskera att klappa på fel ställe.

Mobiltelefon. Sätt den på ljudlös alternativt stäng av. Att viska fungerar oftast. Fotografering och inspelning under föreställning är förbjudet av upphovsrättsliga skäl.

Hostattack? I förberedande syfte kan du ta med halstabletter. Du bör även sköta toalettbestyr innan du går in i salongen. Måste du gå ut, smyg så tyst som möjligt. Men det är inte hela världen om du skulle störa lite grann.