Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Alfhild Agrells Arv

Tre passionerade tolkningar om allas lika värde. Norrdans hänför med ett trippelprogram av fysiskt krävande dans och nyskriven musik. Alfhild Agrell’s starka och tragiska noveller har gett inspiration till tre koreografer, tre tonsättare och en kostymdesigner. Berättelsen om den vitaste renen av alla, ”Glansvit”, tolkas av hela kompaniet och historien ”Svart invärtes”, om den otäcka olyckshändelsen under kalvmärkningen, tolkas som en trio och en kvintett.

I Sverige var Alfhild Agrell under 1880-talet en av de mest uppmärksammade och uppskattade dramatikerna. Hon föddes i Härnösand 1849. Många av Agrells verk väcker fortfarande intresse och har fått renässans på landets teaterscener de senaste åren. Agrell tillhörde det moderna genombrottets författare, hon var radikal och förespråkade jämlikhet.

Koreograferna Peter Svenzon och Mari Carrasco  hämtar inspiration från novellen ”Svart Invärtes”. Båda koreograferna är ständigt aktuella och flitigt verksamma. Peter Svenzon skriver sin egen musik. Tonsättaren Mikael Karlsson skriver musik till Mari Carrascos koreografi och Nordiska Kammarorkestern spelar in musiken. José Agudo började som en flamencodansare i Spanien och har sedan breddat sitt uttryck med Indisk Kathak och den europeiska samtida dansen. Musiken till Josés koreografi, som är inspirerad av novellen ”Glansvit”, skrivs av slagverkaren Bernhard Schimpelsberger. 

Norrdans tar fasta på Alfhild’s historieberättande. I gränslandet av den litterära och den sceniska tolkningen av de starka karaktärerna finns en sanning till, som blir en relevant spegling av samhället idag.  

Arrangörsinformation

Detta evenemang är bokningsbart för arrangörer.
Visa information för arrangörer

Artiklar och recensioner

Känslorna detonerar på scenen

Norrbottens Kuriren,

Läs hela artikeln

Danskonst av högsta kvalitet

NSD,

Läs hela artikeln

Demoner kämpar om herraväldet – Norrdans firar triumfer i trippelhyllning till Alfhild Agrell

Tidningen Ångermanland,

Läs hela artikeln

Nya dansvärldar skapas med inspiration av Alfhild Agrell

Länstidningen,

Läs hela artikeln

1800-talet tolkas med nattklubbsjuck och djurflockar

Östersunds Posten,

Läs hela artikeln

Samiska sagor till grund för koreografi

Danstidningen,

Läs hela artikeln

Alfhild Agrell som urstark dans

Västerbottens Kuriren,

Läs hela artikeln

Demoniska danssteg när 1800-talsnoveller tolkas

Kulturnytt i P1,

Läs hela artikeln

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.