Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Carmen

Nästan som originalet, fast bättre.

Norrdans och Jo Strömgren bjuder på en storslagen helafton med plats för både djupa tankar och humoristiska inslag. Hans grundidé utgår från en nordisk referensram – om hur det är att bo och leva norr om huvudstaden. Är det tråkigt, tufft och isolerat eller är det kanske vilt, temperamentsfullt och ganska emotionellt? Kan livet i den kalla norden visa sig vara mer vitalt, än i självaste Andalucien…?

Med Jo Strömgren som koreograf, kan man vänta sig en tämligen speciell uppsättning; intensivt, skruvat och utmanande med en god portion humor. Strömgren har tidigare gjort flera samarbeten med Norrdans och Carmen blir det femte samarbetet sedan 1998.
Ladda för en åktur i Jo Strömgrens värld: ”för visst gör det ont när kroppar brister”.

Mötet med en klassiker

Tolkningar av klassiska verk kan göras ganska fritt och speciellt kanske operor och baletter som skapades under romantiken. Kraven på relevans och autenticitet var minimala och upphovsmännen hade ofta ingen erfarenhet av de miljöer de behandlade. Carmen placerar sig inte bara i denna samling av fantasifulla schabloner, den var också ett resultat av en mängd olika kompromisser för att säkerställa ett kommersiellt resultat. Efter att regissörer och koreografer under 150 år har lagt till sina välmenande förbättringar kan man diskutera om det egentligen finns något facit till denna klassiker. Men historien och musiken är fortfarande viktig. Inte bara ger den globala gemensamma referenser, den ger också något allmängiltigt – passion som går överbord och vilka konsekvenser det kan få. 
Denna version av Carmen handlar om ungdomar i norra Sverige på 1970-talet, i en tid där främlingsfientlighet lever och frodas. Passionerad zigensk kärlek var ett mycket älskat motiv på vardagsrumsväggen, i form av billiga reproduktioner, men några verkliga erfarenheter av zigenare eller passion hade man troligen lite av. Och det är väl okunskap som kan orsaka de största katastroferna.
Jo Strömgren
Regissör och Koreograf

Jo Strömgren (Norge) har arbetat med allt från klassiska balettkompanier till moderna danskompanier över hela världen. Han är också en ofta anlitad teaterregissör, speciellt i stycken av Henrik Ibsen. Jo är även medlem i Writers Guild of Norway och har en lång lista av pjäser som satts upp av olika teatrar i Skandinavien. Han är också sedan 1998 konstnärlig ledare för Jo Strömgren Kompani, där han utvecklat en tydlig personlig stil. Hans produktioner har spelats i över 50 olika länder. Tidigare produktioner med Norrdans inkluderar STURM (1998), PEER PRESSURE (2001) och KVART och SUNDAY, AGAIN (2009).

Bregje van Balen (Nederländerna) var en framstående dansare hos Netherlands Dance Theatre (NDT) I och II. Redan under tiden hon dansade påbörjade hon sin karriär som kostymdesigner. Med sitt kunnande om dansen så vet hon hur hon kan framhäva den fysiska rörelsen genom att välja olika material, tyger samt arbeta med designen av plaggen. Hon har under åren samarbetat med många framstående koreografer och nu är det Norrdans tur att få uppleva hennes kostymdesign.

Arrangörsinformation

Detta evenemang är bokningsbart för arrangörer.
Visa information för arrangörer

Artiklar och recensioner

Norrdans, som än en gång väljer en kreativ väg utanför de upptrampade konstnärliga stigarna.

Allehanda,

Läs hela artikeln

Jo Strømgrens ”Carmen” är underfundigt effektiv och smart infallsrik dansteater som drabbar på ett lika omedelbart som avväpnande sätt

DN,

Läs hela artikeln

En annorlunda Carmen

Norrbottens Kuriren,

Läs hela artikeln

Norrländsk Carmen övertygar

Danstidningen,

Läs hela artikeln

Strömgren skruvar schabloner i "Carmen"

Länstidningen,

Läs hela artikeln

en stark och eftertänksam tolk­ning av en uni­ver­sell his­to­ria

Harstad Tidende,

Läs hela artikeln

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.