Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans LogoTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube

Dancing Partners

Missa inte Dancing Partners under Nationaldagsfirandet i Sundsvall 6 juni. Du ser föreställningarna på Dansscenen i Vängåvan och tiderna som gäller är följande: 

11.00 Thomas Noone Dance – PERVERSO – Världspremiär
11.25 Company Chameleon – PUSH 
13.30 Spellbound Contemporary Ballet – MYSTERIOUS ENGINE 
14.00 Norrdans – SJU GÅNGER SJU

Dancing Partners är ett nätverk med fyra danskompanier från fyra olika länder. På Nationaldagen får vi se koreografier från Company Chameleon (Manchester/England), Thomas Noone Dance (Barcelona/Spanien), Spellbound Contemporary Ballet (Rom/Italien) och Norrdans.

Thomas Noone Dance är ett samtida danskompani som skapar spännande fysisk dans som är tillgänglig för en bred sektor av teaterpubliken. Sedan starten 2001 har TND utvecklat sin egen varumärkesstil som kräver en hög teknisk förmåga från sina dansare och syftar till att provocera fram känslor hos åskådaren med hjälp av kroppen som medium för ett konstnärligt uttryck. TND är Teater SAT!’s fasta danskompani.

PERVERSO är TND’s första stycke skapat speciellt för att dansas utomhus på gatan och att kunna ses från vilken vinkel som helst. PERVERSO handlar om oförmågan att tolerera skillnader och nödvändigheten att tvinga oss själva att titta på oss själva utifrån för att rättfärdiga våra egna brister – men med ett ironiskt och absurt perspektiv och en önskan att illustrera våra mörka begär på ett underhållande och humoristiskt sätt.

Thomas Noone Dance stödjs av ICEC (Institut Catalan de Empreses Culturals – Departament de Cultura de La Generalitat de Catalunya), the Institut Ramon Llull, och INAEM (Instituto Nacional de las artes Escenicas y de la Musica – Ministerio de Educación Cultura y Deporte de España).

Company Chameleon är ett Manchester-baserat turnerande danskompani som producerar inspirerande och nyskapande dansteaterproduktioner, som dansas över hela Storbritannien och världen.

Company Chameleon startade när Anthony Missen och Kevin Edward Turner möttes på Trafford Youth Dance Theatre i mitten av 1990-talet. Två vanliga pojkar från Manchester, som delade en ambition att dansa professionellt. Efter att ha utvecklat sin talang i Trafford, fortsatte de på Northern School of Contemporary Dance och efter examen reste de mycket för att arbeta med några av de mest innovativa danskompanierna och koreograferna i världen.

De återvände hem till Manchester 2007 för att uppnå sitt mål, att inrätta sitt eget danskompani i sin hemstad, och Company Chameleon föddes. Idag turnerar Company Chameleon internationellt och utför över femtio inom- och utomhusuppträdanden om året.

PUSH är en kraftfull och engagerande manlig duett, atletisk men ändå känslig, som tittar på de olika ståndpunkter vi tar när vi förstår och relaterar till varandra. Stycket utforskar vår psykologiska komplexa natur – hur vi ibland pressar oss för att utöva dominans och kontroll, och vid andra tillfällen väljer att ge efter och kliva tillbaka.

Föreställningen PUSH skapades på beställning av Without Walls och Dance Initiative Greater Manchester.

Spellbound Contemporary Ballet grundades 1994 av Mauro Astolfi, två år senare anslöt sig Valentina Marini. Under deras kombinerade ledarskap och på grund av en unik signaturstil och en ensemble med dansare som betraktas vara bland de bästa av den senaste generationen, rankas kompaniet nu som ett av de mest intressanta på den italienska scenen. Att erbjuda en bred och ständigt experimentell repertoar har bländat publiken på de viktigaste festivalerna i Italien samt i hela Europa, USA och Asien.

Spellbound Contemporary Ballet har också arbetat i över tjugo år på att utplåna uppdelningen mellan publiken, entusiasterna och artisterna och har tagit tusentals dansare och åskådare närmare scenen. Detta har kulminerat i att kompaniet inrättat Dance Arts Faculty, en kulturfabrik som både varit inspiration för och bildat många unga, nya dansare och koreografer.

MYSTERIOUS ENGINE är den första av en ny tvådelad skapelse som utforskar det mänskliga tillståndet och vår brist på frihet. Med tiden blir vårt syfte som människor ogenomträngligt och skiftar ofta, och som ett resultat av dessa förändringar förlorar vi vid en viss tid kontakten med färger, ljud och ord.

Vi måste använda våra kroppar för att kalibrera oss själva, med egna demonterade och oorganiserade rörelser, för att återskapa en navigerbar och tydlig väg framåt. Vi måste återställa förutsättningen för en inre frihet och försvara den från ohämmade instinkter, sträva efter att förbli i kontroll över våra egna önskningar snarare än att få våra liv formade av dem. Möjligheten att göra ett sådant val tar vårt sökande efter frihet ut i den verkliga världen.

MYSTERIOUS ENGINE är en Spellbound-produktion med stöd av the Ministry of Heritage and Culture.

Norrdans utmanar och hänför genom den samtida dansens varierande och ordlösa språk. Ambitionen är att erbjuda en mångfald av upplevelser, kanske locka till insikt eller ge hopp. Och inte minst ska publiken överraskas av varje föreställning! Sedan bildandet 1995 har Norrdans presenterat ett stort antal föreställningar med koreografier av såväl internationella tungviktare som nya talanger inom samtida dans med speciellt fokus på den unga publiken.
En stor del av året lämnar kompaniet hemmascenen i Härnösand för att turnera – regionalt, nationellt och internationellt.

SJU GÅNGER SJU är en häftig och energifull föreställning med högklassig dans och musik. I närkontakt med publiken erbjuder vi en fräsch tolkning av karaktärerna i Aleksis Kivis finska nationalepos SJU BRÖDER. Sju spännande koreografer har fått uppgiften att tolka varsin bror ur romanen om Finlands mest älskade brödraskara.

De sju koreograferna har alla fått sju dagar var med Norrdans internationella ensemble för att skapa var sitt verk på sju minuter. Föreställningen spelas utomhus på alltifrån festivaler, parker och torg till campusområden och skolgårdar. Kom och bli inspirerad, berörd och få nya tankar i mötet med dansen och musiken. Vi utlovar en spännande, fysisk och fascinerande upplevelse i sommarsverige.
Inga krav, inga hinder. Bara dans!

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.