Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube
OBS ! Detta är ett arkiverat evenemang.

Märgben

– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var fem år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade ”- Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och varför ger det mig trygghet och en tillhörighet?

Simone Grøtte är en koreograf från Lakselv i Nord-Norge. Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund och hon bor kvar och arbetar i den arktiska regionen. Enligt koreografen Jo Strömgren har hon ”en talang att göra en lokal historia universell och en särskild förmåga att förvandla det triviala till något exotiskt”.  I sitt konstnärskap utforskar Simone Grøtte frågor om identitet och tillhörighet, med ett tillvägagångssätt som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också vill göra i ”Märgben.”

På scenen ser vi hela Norrdans internationella ensemble. Föreställningen turnerar främst i de fyra nordligaste regionerna i Sverige. Den har också redan väckt nationellt och internationellt intresse.

Simone Grøtte har tidigare skapat dansföreställningarna Glemt, Mannen som stoppa hurtigruta, Reindans-Boazodánsa och Northern Soul. Hon har också producerat och regisserat kortfilmen Homecoming.

Arrangörsinformation

Turnéperiod Våren 2019 1/4 – 31/5

Tekniska krav Teaterscen 14m bred x 9m djup. 20 lingångar, 6 m lingångshöjd. 1 st 63A, 1 st 16 A. Tillgång till scenen 11 tim före förest. Elektriker och scenmästare ska alltid finnas på plats när vi är i huset. Bärhjälp 4 st + 1 scenmästare + 1 elektriker i 4 tim inlast/bygg samt 2 tim riv/utlast.

Föreställningens längd 65-75 minuter utan paus.

Målgrupp Offentlig föreställning alt. skolföreställning från åk 3

Pris Offentlig förest. 27 000:- inkl bärhjälp (4 pers.) skolföreställning dagen efter 12 000:- Samtliga priser är exklusive moms och gäller inom NMD-området. Vid föreställning i övriga landet tillkommer kostnader för resa och logi.

För mer information och bokning kontakta Produktionssamordnare Kristina Gillström, 070-237 52 44, kristina.gillstrom@norrdans.se

Artiklar och recensioner

Det som började i ett barndomsminne om samisk mat, har nu slutat som en dans

Sveriges Radio,

Läs hela artikeln

Med Märgben lyckas koreografen Simone Grøtte både träffa rakt in i det djupt mänskliga och ge uttryck för det samiska

Danstidningen,

Läs hela artikeln

"Märgben" hyllar individ och kollektiv i djupt humanistisk föreställning

Allehanda,

Läs hela artikeln

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.