Pil nerPil vänsterPil vänsterPil högerPil högerPil nerStängCoverÖraExterntFacebookFlaggaGoogle+InstagramListaScenkonstvästernorrland LogoDans Västernorrland LogoNorrdans Logoffs_bs_cmykTeatervasternorrland LogoScenkonstvästernorrland LogoNorrdans LogoFilm Västernorrland LogoMusik Västernorrland LogoFörstoringsglasKuvertMenyMenySpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSpelaSkrivareDelaDelningTwitterVimeoYouTube
OBS ! Detta är ett arkiverat evenemang.

Vi kan göra va du vill

Med Vi kan göra va du vill önskar Ludvig Daae och Tove Berglund att utforska hur vi kan tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. Som barn i Hallingdal i Norge gick Ludvig på folkdans och älskade att hoppa omkring i sin folkdräkt. Idag känns det lite obehagligt. Högerextrema krafter försöker ta över diskussionen om nationell identitet i Skandinavien och idag upplever Daae och Berglund att fler och fler attribut från folkkulturen har förvrängts till att bli uttryck av nationalism och rasism. Just av den anledningen har de öppnat upp ögonen för folkdans igen.

Arbetet med Norrdans kommer att utgå från dansarna i kompaniet och deras bakgrund och nationaliteter. Målet är att skapa en ny typ av folkdans som visar på att folkkulturen ursprungligen är en blandning av flera kulturer och därför inte egentligen kan ägas av nationalister. En dans som är inkluderande och i ständig förändring och utveckling. Ludvig är mån om att inte appropriera kulturella referenser eller göra ett slags medley av etniska danser. Istället, för att försöka återta makten över folkattributen, så önskar han att ändra på och uppdatera attributen, kombinera och smälta samman olika fysiska uttryck och skapa en ny, social folkdans med så bred representation som möjligt. På samma sätt kommer musik, kostym och scenografi att gå genom samma process, där olika element forceras ihop så att nya, okända uttryck kan uppstå. Det blir till slut en dans som är svår att definiera som det ena eller det andra och på så sätt representerar alla människor i Sverige genom att vara singulär i sig självt och större än kombinationen av sina egenskaper.

Vi kan göra va du vill riktar sig till den unga och unga vuxna publiken. Snarare än en traditionell teatersituation med en sittande publik så önskar Daae och Berglund att dansen ska hända runt, bland och kanske med besökarna. Likt en dansbana eller en samling i en församlingslokal så kommer Vi kan göra va du vill att jobba med dansen som en social händelse där publiken och Norrdans tillsammans skapar ett sammanhang som utforskar hur vi kan se annorlunda på nationell identitet och gemenskap.

Rum, ljus och kostym gör Ludvig tillsammans med kostymdesignern och interaktionskonstnären Tove Berglund. I ett nära samarbete utformar de verkets visuella koncept där alla uttryck samverkar för att maximera publikens upplevelse. Tove har de senaste 10 åren arbetat på bl.a. Den Norske Opera, MDT och Stockholm, Malmö och Uppsalas stadsteatrar med Ludvig som en återkommande och nära samarbetspartner. I hennes arbete utforskar hon ofta lustfylld interaktion, rådande konventioner, och god smak. 

Ludvig Daaes hemsida 

Mer om Tove på hennes hemsida.

Arrangörsinformation

Turnéperiod vecka 18 - 22 2021

Tekniska krav Bygdegård, gymnastiksal eller liknande. Rummets storlek är minst 12x8 meter (detta inkluderar publikyta) meter, ej betonggolv, takhöjd ca 4 m. Tillgång till ström CEE 3x16. En person med god kännedom om lokalen på plats under föreställningen. Bygge/föreställning/rivtid. 4 tim inlast/bygg samt 1 tim riv/utlast.

Målgrupp Offentlig föreställning alt. skolföreställning för årskurs 5 och uppåt. Max 80 personer/föreställning

Föreställningens längd ca 50 minuter

Pris Offentlig förest. 12 000:- exkl bärhjälp (3 pers.) Samtliga priser är exklusive moms och gäller inom NMD-området. Vid föreställning i övriga landet tillkommer kostnader för resa och logi.

För mer information & bokning kontakta Produktionssamordnare/turnéläggare Kristina Gillström, 070-237 52 44, kristina.gillstrom@norrdans.se

Artiklar och recensioner

"Ringdans med publiken och folkdräkter i plast – Norrdans världspremiär glittrar och övertygar"

TÅ - Allehanda,,

Läs hela artikeln

Världspremiär för ny folkdans i Häggdånger

P4 Västernorrland,

Läs hela artikeln

comments powered by Disqus

Omdömena granskas innan de publiceras. Vi förbehåller oss rätten att refusera omdömen som innehåller rasism, personangrepp, ryktesspridning, svordomar, könsord, brottsuppmaningar eller annat som vi anser som olämpligt.