mer om Odysseus

Magi och mänskliga utmaningar i Odysseus

Odysseus – kungen av antikens Ithaka som i irrfärder över Medelhavet försöker ta sig hem. Eller. Odysseus –  en modern människa som med mod, intelligens och sårbarhet lyckas förflytta sina personliga gränser. Norrdans nästa föreställning kommer beskriva båda. Och bli en magisk resa för publikens sinnen.

I dansstudion på Fyren i Härnösand pågår repetitionerna av Odysseus. Just den här förmiddagen är det dansaren Jakub Mędrzycki som bär den löstagbara ärmen i brynja med påsydda metallfjäll. Ärmen för tankarna till en rustning. Och snart ska alla ha varsin.

Koreografen Lenka Vagnerová arbetar med intensitet genom att visa och beskriva. Hon vill få fram olika slags metallskrammel när dansarna rör sina armar på olika sätt.

– Det är rörelsernas kvalitéer som skapar illusioner för publiken och som med sin fantasi gör kopplingar till det de ser. Dansarnas rörelser kan skapa både funktion, en form eller en känsla, säger Lenka.

Som när Jakub testar att falla ner på knä och slå knytnäven i golvet så att metallfjällen skallrar. Lenka ropar att rörelsen ska behållas och kompaniet jobbar in den i scenen. När Tomáš Vychytils nyskrivna musik startar rusar suggestiva trumbeats ur högtalarna. Soldaternas distinkta rörelser utstrålar styrka och kroppshållningarna försvar.

Lenka Vagnerová valde att arbeta med Odyssues då hjälten som funktion intresserar henne.

– Hjälten är tidlös och viktig för våra barn. Odysseus är intressant eftersom han inte bara är stark. Det är andra personlighetsdrag som gör att han tar sig fram på sin resa. Han är nyfiken, klurig och även sårbar.

En av Lenkas egna hjältar är den tidigare tjeckiske presidenten Václav Havel och hans arbete kring mänskliga rättigheter och demokrati. Och Dalai Lama.

– Det handlar om den mentala attityden. Människor som kan jobba med sina svagheter och se vad som är viktigt i livet och världen, säger Lenka.

Och det är bland annat det som hon vill skildra i föreställningen. Odyssén skrevs av Homeros ca 700 år före vår tidräkning och beskriver kung Odysseus resa hem till Ithaka efter att Trojanska kriget är slut. Resan över Medelhavet är lång och fylld av utmaningar. Utmaningar och hinder som ofta orsakas av Odysseus själv, eller av hans mannar, där frestelser och lojalitet ständigt sätts på prov.

– Kopplingen till idag är stark. Vi orsakar ibland våra egna problem med exempelvis vårt ego och stolthet. Vi kanske måste konfrontera våra begär, vår besatthet och rädsla för att komma vidare i vår utveckling och inse vad som är viktigt i livet, säger Lenka Vagnerová.

Precis som Odysseus. För honom är insikten om kärleken till hustrun Penelope och deras son det som driver honom vidare på resan hem. Resan där sluga cykloper och trollkvinnan Kirke fördröjer hemfärden. Och där nyfikenheten tar över så att väskan med onda vindar öppnas.

– Vi kommer jobba mycket med olika material för att gestalta resan och ge den liv, säger Lenka.

I studion har de metallklingande ljuden tystnat. På golvet blåser dansarna omkring i svepande rörelser och fångas upp av varandra i en vågrörelse till synes utan slut. Vit tunn plast flödar mellan dansarna och skapar vind.

En magisk vind i en magisk föreställning om människan och hennes utmaningar.

Tillbaka