Öm.tålig

Vill du vara med i ett rörelsebaserat communityprojekt?

Norrdans söker män ålder 15–99 år och boende i Kramfors för att delta i projektet Öm.tålig.

  • Är du nyfiken på att prova något nytt?
  • Att utmana dig själv och din omgivning?
  • Och lära dig mer om din kropp och din roll som man?

Du behöver ingen tidigare erfarenhet av scenkonst eller dans, men du bör vara nyfiken och beredd på att prova något nytt. Under ledning av den västerbottniska koreografen Maria Ulriksson kommer en grupp amatörer att under hösten 2020 att skapa koreografin Öm.tålig i Kramfors med omnejd. Ett verk som vrider och vänder på begreppet norrländsk maskulinitet?

Tillsammans delar vi en resa innehållande samtal, kaffe & kaka, utbyte av erfarenheter och ett trevande möte med dansen och scenkonsten. Vilka är vi? Vilka vill vi vara? Projektet ger plats för olika berättelser och uttryck och mötet rör sig över generationer.

Maria Ulriksson om Öm.tålig

Du behöver kunna delta vid:

  1. Presentation och intresseanmälan dagtid sön 7 juni.
  2. Uppstartsträff/workshopar dagtid lör 13 – sön 14 juni.  
  3. Workshop dagtid lör 8 augusti och sön 9 augusti
  4. Repetitioner obligatoriskt 2 vardagkvällar/vecka, under v. 36-46.

Maria Ulriksson, koreograf

Den västerbottniska dansaren Maria Ulrikssons intention är att skapa verk där du som publik verkligen får möta dansaren – men också dig själv. Interaktivitet och möjligheten för publiken att delta i och påverka verken är inte ovanligt. Marias koreografiska arbete har beskrivits innehålla lyhördhet, närvaro och kommunikation där rörelsen är kärnan och utgångspunkten för tonen i verken. Hon väver gärna in innerlighet, integritet och sårbarhet tillsammans med tunggung, lek och kraft.

Maria Ulriksson har sina rötter i Malgovik, Lappland. Efter examen på DOCH (2008) har hon vidareutbildat sig i Lissabon och New York, för att nu frilansa med hela Sverige som bas. Som dansare har hon mött koreografer som Mari Carrasco, Helena Franzén och Martin Forsberg, för att nämna några. Hennes eget verk Silent Disco (2016) repriseras nu för tredje gången på Regionteater Väst i Borås och var planlagd för visning på West Pride sommaren 2020. Magnet (2018), även den skapad för Regionteater Väst, spelar under 2020 även för Norrdans och planeras fortsätta under hösten i båda regionerna.

Anna-Sóley Tryggvadóttir, kompositör

Stockholmsbaserade kompositören och ljuddesignern Anna-Sóley Tryggvadóttir har sedan sin examen från Dramatiska Institutets ljuddesignlinje (2010) hunnit med många spännande projekt, bland annat TONCIRKELN, STADSRÖRA och CASABLANCA. Det finns en utforskande ton i hennes verk, där spektrat sträcker sig från en normkritisk workshop i instrumentbyggande till undersökandet av rummet i Norrtälje och invånarnas syn på platsen.

2017 fick Anna-Sóley SKAP:s Scenmusik-pris med juryns motivering: ”Hon har bemästrat konsten att ljudsätta dramatik. Dans, performance, teater; inga scener är främmande för hennes mångskiftande kompositioner.” 

I hennes resumé ingår bland annat Riksteatern, Sveriges Radio, Örebro Länsteater, Göteborgs Stadsteater, Uppsla Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Moderna dansteatern och Riksteatret i Norge.

För mer info om Anna-Sóley Tryggvadóttir.

Info och anmälan:

Annika Högberg, Danskonsulent o. projektledare 070-206 66 36 annika.hogberg@dansvasternorrland.se 

Christina Maydotter, danspedagog 070-583 48 02 christina.maydotter@kramfors.se 

Jenny Lundmark, dansare och pedagog 070-626 46 19 jennyteolindalundmark@yahoo.se  

Foto: Alexandra Andersson Ellis