Maskot

v 50 2021, v 3-10 2022

Norrdans presenterar:
Ett interaktivt dansverk av Rachel Tess.

Tänk om din maskot hade åtta ben? Eller ett träd i magen? Eller att den äter spraymålad superfrukt till lunch? Eller om ryggraden var en pytonorm? Eller om bäckenet var ett glittrande skepp på världshaven? Eller om den hade en bandspelare i huvudet? Vilka slags danser kan den dansa? Hur skulle den då röra sig?

Maskot är en 40 minuter lång dansupplevelse för barn 6-8 år. Barnen tas med på en fysisk och skulptural undersökning i och utanför sitt klassrum, guidad av tre dansare, där de ges möjlighet att undersöka identitet genom att bland annat skapa deras egen maskot; en symbolisk figur som också blir deras danslärare.

Maskot är en danslärare. Maskot är en drömlärare. Maskot är ett påhitt för varje barns fantasi. Maskot är en plastskulptur byggd av skräp. Maskot förkroppsligas av dansarna och skapas av publiken. Maskot är varken pojke eller flicka, varken människa eller djur eller robot. Maskot är namnet på det vi bygger tillsammans.

”I sitt koreografiska arbete bygger Rachel Tess taktila rum som låter oss växa inåt, utåt och mot varandra. Rachel Tess arbetar ständigt med att hitta nya arenor för dansen som konstform. Hon söker sig utanför de etablerade scenerna och möter istället publiken på oväntade platser där hon agerar som möjliggörare, pedagog och apostel för danskonsten. I  sann Birgit Cullberg-anda gör hon det komplexa tillgängligt och begripligt.”

Motivering från Birgit Cullberg-stipendiet 2019

Foto (affischbild): Rachel Tess

Rachel Tess är en amerikansk koreograf och dansare verksam i Sverige sedan 2005. Hon har arbetat med kompanier såsom Cullberg, Göteborgsoperans danskompani, Les Grands Ballets Canadiens. Hennes koreografiska arbete har visats över hela världen.

I samband med att hon etablerade sig i Skåne 2013 grundade hon MARC (Milvus Artistic Research Center), en plattform där dansare, koreografer och performancekonstnärer får möjlighet att undersöka och utveckla sina praktiker. Rachel Tess är även knuten till Wanås Konst som affilierad curator med ansvar för dans inom satsningen Live Art, och ordförande i ÖSKG (Östra Skånes Konstnärsgrupp) som arrangerar populära Konstrundan på Österlen.

Läs mer om Rachel Tess här.

Koreograf: Rachel Tess
Ljud: Uli Ruchlinski
Konstnärlig konsult/repetitör: Patricia Vázquez Iruretagoyena
Dansare: Malika Ali, Eva Schmechtig, Lander Casier

Arrangörsmaterial

Föreställnings-bild liggande

Föreställnings-bild liggande

Kontakt

Bild på Kristina Gillström (she/her)

Kristina Gillström (she/her)

Turnéläggare

Telefon: 070-237 52 44 Skicka e-post till: Kristina Gillström (she/her)