Bild på Alban Ovanessian (he/him)
Bild på Alban Ovanessian (he/him)

Dansare

Alban Ovanessian (he/him)

”Dansen och koreografin tillhör de som gör den sin egen. Dansaren och åskådaren tämjer inte bara dansen genom att analysera den, de anpassar den till sitt fysiska sinne som är beroende av samhällets tid och seder. Dans och koreografi står i ständig dialog med samhälle, där vi uträttar våra lagar, rättigheter, lustar och överträdelser. Det är därför mer befogat att ifrågasätta samhällets framtid än dansen, då dans och koreografi i verkligheten bara är en dokumentation av vår framtid.”

Alban började sin danskarriär vid Studio Harmonic i Paris där han gick som lärling hos Corinne Lanselle. Därefter studerade och tränade han vid P.A.R.T.S i Bryssel. Där skapade han sina första verk samt studerade repertoar av bland andra Rosas, William Forsythe och Trisha Brown.

Alban dansade i en av Anne Teresa de Keersmaeckers verk, beställt av Kustenfestivaldesarts och Kaaitheater. Efter avslutade studier har Alban varit i flera residens där han arbetat med sina egna verk samt ljus- och video installationer.

Alban har dansat med Norrdans sedan hösten 2020.