Communityprojekt: female (with) space

7, 9 och 11 juni

Vad drömmer vi om?
Vad längtar vi efter?


Tillsammans har åtta kvinnor, utan tidigare danserfarenhet, i åldrarna 25-75 år, skapat performanceverket “dances for present & future worlds”. Gruppen har utforskat vilka rum dansimprovisation kan skapa för att göra plats för möjligheten att relatera till varandra och sitt egna status quo på ett radikalt och annorlunda sätt. 

Sammanlagt blir det tre performance-tillfällen. Två i centrala Sundsvall samt ett på Bureplatsen.
En danspromenad från Hedbergskaparken genom centrala Sundsvall med slutstation på Lars Ahlins torg, Kulturmagasinet, och den interaktiva utställningen "Future Worlds", samt performance och picknick på Bureplatsen. Vid det sistnämnda tillfället kommer det att finnas möjlighet att köpa vegetarisk lunch på plats (begränsat antal).

Grundaren till projektet är dansaren och koreografen Polena Kolia Petersen, som betonar att communityprojektet skapas tillsammans av kvinnorna som deltar, det är viktigt att allas röst blir hörda. Hon är själv valt att inte leda gruppen utan istället delta som en av dansarna.

”Jag har ett stort intresse av att utforska hur förankrandet av dans i det vardagliga livet kan göra det möjligt för oss att utveckla mer hållbara strukturer för en gemensam framtid”, säger Polena.

Polena Kolia Petersen har ett intresse av att skapa och utforska processer i relationer. Hennes konstnärliga danspraktik har en både fysisk, estetisk och politisk grund. Ofta tar hennes verk upp relationen mellan konstnär, publik och dans.

Pearl Mtembu
Pia Fridell
Jill Taube
Lina Lotta Lundberg
Rebecka Jensen
Karin Kämsby
Polena Kolia Petersen 

Få andra konstformer än dans är exceptionell när det gäller att koppla samman människor bortom språk, etnicitet, klassuppdelningar; you name it. Dans bryr sig inte om hinder eller gränser. Dans hjälper oss att komma närmare varandra.

Men vad betyder detta? Jo, det betyder att vi engagerar oss i grupper och låter rörelse vara ett fysiskt verktyg för kommunikation. Vi låter människor uppleva dans på alla möjliga sätt. Vi utforskar tillsammans.