Tillsammans

Film: FOLK

Vad är folkkultur och vad är nationalitet? Är det något redan bestämt eller går det att ändra och utveckla? I en furuklädd bygdegård möts kulturer och generationer. FOLK är en dansfilm som värmer upp det som är fruset i tiden.

– "Vi ville visa att traditioner utvecklas och är i ständig rörelse. Så även folkkulturen. De yngre, internationella dansarna har på sig svenska folkdräkter uppsydda i moderna material som reflex och plast och dansar egna, uppdaterade versioner av folkdans. Mötet mellan de äldre och yngre folkdansarna representerar även mötet mellan tradition och förnyelse", säger koreografen Ludvig Daae.

Kortfilmen är sprungen ur dansföreställningen Vi kan göra va du vill av koreografen Ludvig Daae och kostymdesigner Tove Berglund. I originalverket utforskar Daae och Berglund hur det går att tänka annorlunda kring uttryck av nationell identitet. Temat har följt med och utvecklats för att passa videokonstformen.

– "Med filmen försökte vi skapa ett möte genom två parallella rörelser. En där de yngre dansarna går från att vara outsiders till att mer och mer påverkas och smälta in. Parallellt finns en annan motsatt rörelse där de äldre folkdansarna går från skepsis till att acceptera och vidare påverkas av de yngre", säger regissören Carl Olsson.

 

Premiär: Lör 28 januari 2022 Göteborg Film Festival
Längd: 8 min
Koncept & idé: Carl Olsson & Ludvig Daae

Koreografi: Ludvig Daae
Regissör: Carl Olsson
Kostymdesigner: Tove Berglund

Dansare Norrdans: Nastia Ivanova, Seung Hwan Lee, Jade Stenhuijs, Sam Huczkowski, Jonathan Starr, Chang Leo Liu, Alban Ovanessian, Rebecka Berchtold
Dansare Öbackaringen: Yvonne Lindbäck, Berit Bystedt, Lennart Bystedt, Göran Lundbäck

Filmfotograf Jon Lindroth
Ljusdesign: Axel Antonsson
Kompositör: William Rickman
Ljuddesign: Kristoffer Salting, Bryan Dyrby
Colorist: Nanna Dalunde
Producerad av: Norrdans
In samarbete med: Film i Västernorrland