The Dawn Chorus

Premiär 10 mars 2022, Härnösands teater

ca 60 min

Vi är många arter som går en osäker framtid till mötes. Även om delar av mänskligheten ofta tror sig stå mitt på scenen, utspelar sig det riktiga dramat i kulisserna: bland knott och ohyra, prassel och läten, och i dansens taktila relationer.

Stina Nybergs verk, The Dawn Chorus, utgår från fåglar som dör, men också från fågeln som metafor för en möjlig ny framtid.

Fågeln har en självklar plats i danshistorien och har genom en mängd verk tagit plats på scenen. The Dawn Chorus kommer att ta avstamp i några av dessa historiska fågeldanser och parallellt ta sig friheten att föreställa sig världen från en annan utgångspunkt. Det processinriktade utvecklandet av verket är en övning i lägga märket till andra detaljer och i att lyssna: till småfåglar, småhistorier och små rörelser. En möjlighet att med fågeln som följeslagare byta perspektiv på tillvaron.

I The Dawn Chorus drömmer vi om milslånga lockrop, polyamorösa parningsdanser och ett mörker att sjunga tillsammans i.

Här kan du se trailern för The Dawn Chorus.

Stina Nyberg koreograferar Norrdans samtida dansföreställning The Dawn Chorus. Foto: Lia Jacobi
Stina Nyberg koreograferar Norrdans samtida dansföreställning The Dawn Chorus. Foto: Lia Jacobi
Stina Nyberg koreograferar Norrdans samtida dansföreställning The Dawn Chorus. Foto: Lia Jacobi

Stina kommer från Örnsköldsvik men är numera bosatt i Stockholm. Hennes bakgrund som dansare och koreograf är gedigen både nationellt och internationell. Bland annat koreograferade hon musikgruppen The Knifes show Shaking the Habitual som flitigt turnerades runt i USA och Europa 2012-2014. På uppdrag av Statens konstråd utvecklade Stina en koreograferad stadsvandring utifrån hundens perspektiv (2020). Utöver detta har Stina koreograferat Tones & Bones för Cullbergbaletten, verket Thunderstruck (2017), The woman who lit the world (2014), med mera. Stinas verk karaktäriseras ofta av en avantgardistisk och folklig ton där det lilla ofta är det stora och tvärtom.

Koreograf: Stina Nyberg

Scenograf & kostymdesigner: Jenny Nordberg 

Kompositör: Maria W Horn

Ljusdesigners: Sofia Linde & Hannele Philipson

Maskdesigner: Jessica Hedin 

Dansare: Rebecka Berchtold, Sam Huczkowski, Nastia Ivanova, Chang Leo Liu, Leila Verlinden, Jade Stenhuis, Jonathan Starr, Alban Ovanessian 

I The Dawn Chorus förkommer det mycket teater-rök. Röken är helt ofarlig och möter alla hälso- och säkerhetskriterier, både i Sverige och inom EU.

Kontakt

Bild på Kristina Gillström (she/her)

Kristina Gillström (she/her)

Turnéläggare

Telefon: 070-237 52 44 Skicka e-post till: Kristina Gillström (she/her)