Everlasting Event

Urpremiär 25 oktober, Norrlandsoperan Umeå

rek från 13 år | ca 1 h 40 min

En kväll i förändring och där dansen skapas rakt framför dig. Två verk av två specifika konstnärskap där knutpunkten är improvisation.

 

I verket Event av australiensiska James Batchelor möter du ett repetitivt, flödande och formstarkt koreografiskt språk. Barocka ornament och ringdans samexisterar med experimentell elektronisk musik.

New York-baserade koreografen Jeanine Durning kombinerar med lätthet post- och hypermodernism i Everlasting – a new love. Durnings koreografier beskrivs både som potential för filosofisk uppenbarelse och teatral katastrof. Durning kommer att trotsa dina förväntningar och utmana dina gränser genom en strid ström av rörelse, text och krispiga ögonblick.

Båda verken ramas in av den kritikerhyllade och egensinniga scenografen och ljusdesignern Chrisander Brun.

Här kan du se trailern för Everlasting Event.

 

'Event' i koreografi av James Batchelor. Foto: Chrisander Brun. 

'Everlasting Event - a new love' i koreografi av Jeanine Durning. Foto: Chrisander Brun. 

Jeanine Durnings karriär sträcker sig över 25 år inom dans, performance och koreografi. Hon är uppväxt i New York, men har de senaste åren arbetat i Stockholm som repetitör på Cullberg. Hennes arbete har beskrivits av The New Yorker som "potential för filosofisk uppenbarelse och teatral katastrof." Durnings research innefattar frågan om den dansande kroppen som en mobiliserande kraft som har potential att förändra uppfattningen om sig själv, andra och de utrymmen vi (kollektivt) bebor. Hennes koreografi ger plats för tankar och känslor att ta form och bli handling, och avslöjar ofta hur vårt grundläggande behov av anknytning och kommunikation stämmer överens med våra önskningar.

Durnings praktik, nonstopping, har varit grunden för hennes undervisning och koreografiska praktik sedan 2010 och fungerar som en filosofisk syn på vardaglighet. Hon har framfört sitt "signatur" soloperformance (baserat på hennes nonstopping tal-praktik) mer än 50 gånger i USA, i Europa och Kanada. Hon har haft förmånen att samarbeta med många koreografer, inklusive Deborah Hay.

Durning har arbetat som konstnär, konsult, koreografisk assistent, coach och blivit inbjuden att dela med sig av sina praktiker världen över. Detta genom olika sorters undervisning, mentorskap/rådgivning och skapande av koreografier. Hennes senaste samarbete var med Candoco Dance Company som skapade Last Shelter med premiär på Sadler's Wells/London i oktober 2021. För närvarande arbetar Jeanine på ett bokprojekt i samarbete med Jenn Joy och MANCC baserat på Jeanines praktik, nonstopping.

Här kan du läsa mer om Jeanine Durning.

James Batchelor är en koreograf och performancekonstnär från Ngunnawal, Canberra Australien, med en Bachelor of Dance vid Victorian College of the Arts i Melbourne. Efter examen arbetade James under flera år som dansare för det världsberömda kompaniet Chunky Move. Parallellt utformade han sin egna koreografiska praktik, där han utvecklade många experimentella och tvärvetenskapliga samarbeten. Hans verk är fokuserade på det hypnotiska, visuellt detaljerade och att dra in publiken in i en begrundande och fantasifull värld.

Under två månader 2016 deltog James i en expedition till Antarktis och utvecklade med den erfarenheten en trilogi av verk. Dessa verk har senare visats på teatrar, gallerier och festivaler runt om i världen. Under 2019 valdes James för att med verket Hyperspace vara en del av programmet i det prestigefyllda Aerowaves. Hyperspace har hittills haft fler än 50 föreställningar i Europa och Australien. Han har vunnit flera utmärkelser och priser för sitt arbete, inklusive ett Green Room Award.

Här kan du läsa mer om James Batchelor.

Multikonstnären Chrisander Brun kännetecknas av ett sinnrikt och visuellt träffsäkert konstnärskap. Chrisander har en kandidatexamen i Fine Arts från Dramatiska Institutet, inom teater och scenkonst (juni 2010). Listan över konstnärliga samarbeten och projekt är lång men ett utdrag från senaste årens verk är Galaksehopen, Exit Parkour, Cash Money Flow (2022), Partita no. 2, Antigone, Romeo and Juliet, Chefen Fru Ingeborg, Stolthet och Fördom Landscape (2021). Chrisander har tidigare skapat ljus-, scenografi- och kostymdesign samt föreställningsfoto för Norrdans föreställning PROXY (2019). De senaste årens konceptbilder för Norrdans är även de fotade av Chrisander.

Här kan du läsa mer om Chrisander Brun.

Everlasting – a new love (Koreograf Jeanine Durning)
Leila Verlinden
Jonathan Starr
Chang Liu
Sam Huczkowski
Lander Casier
Kevin Julianto
Damini Gairola
Alberte Buch Gøbel
Sierra Kellman
Dengling Levine (praktikant)
Elia Zahnd (praktikant)


Event
(Koreograf James Batchelor)
Leila Verlinden
Chang Liu
Sam Huczkowski
Lander Casier
Kevin Julianto
Damini Gairola
Alberte Buch Gøbel
Sierra Kellman
Dengling Levine (praktikant)
Elia Zahnd (praktikant)

Everlasting – a new love

Koreograf: Jeanine Durning
Kompositör: Tian Rotteveel
Scenografi och ljusdesign: Chrisander Brun
Kostymdesign: Idah Sanderson (Praktikarbete inom ramen för utbildning på Stockholms Konstnärliga Högskola)
Repetitör: Aaron Vickers

Event

Koreograf: James Batchelor
Kompositör: Morgan Hickinbotham
Scenografi och ljusdesign: Chrisander Brun
Kostymdesign: Idah Sanderson (Praktikarbete inom ramen för utbildning på Stockholms Konstnärliga Högskola)
Repetitör: Aaron Vickers