Tre dansare från Norrdans dansar samtida dans i en lagerlokal i Västernorrland. Tre dansare från Norrdans dansar samtida dans i en lagerlokal i Västernorrland. Tre dansare från Norrdans dansar samtida dans i en lagerlokal i Västernorrland.

Samarbeten

Fokusår i vänkommun

Varje år vräker vi lite extra kärlek till en viss kommun i Västernorrland. Den staden blir vår nya bästa vän som vi träffar lite mer än vanligt. Det är ett bra sätt för oss att lära oss mer om vår region och ett utmärkt tillfälle för Västernorrland att lära känna oss.

Planeringen startas redan året innan så vi är redo att utnyttja hela fokusåret. Den vänkommun som är näst på tur är Ånge kommun (läsåret 21/22).

Under Vänkommunsåret 2020-2021 så har vi trots pandemin lyckats komma ut i Kramfors med föreställningar samt genomföra ett communityprojekt öm.tålig.

Vi har under året haft ca 10 protokollförda möten med en engagerad styrgrupp bestående av representanter från Kramfors Kulturskola, Ådalsskolan, Kramfors Kommun, Kramfors Scenkonst samt Hola Folkhögskola.

I oktober dansade vi OUR HOUSE IS ON FIRE av Nicole Beutler för en fullsatt Kramfors Teater. Under hösten skapade Maria Ulriksson och Anna Soley tillsammans med en grupp män från Kramfors i ett communtyprojekt föreställningen ÖM.TÅLIG som hade premiär i Kramfors 7 november och sedan dansades både i Sollefteå och Härnösand.

Vi fick tyvärr ställa in de planerade föreställningarna av NORRDANS POP UP EXTRAVAGANZA pga den ökade smittspridningen. Vi hade även planerat för en nypremiär av Ludvig Daaes VI KAN GÖRA VA DU VILL i maj 2021 men även under våren så stoppade pandemin oss och hela den turnén ställdes in.

Norrdans genomförde en innehållsrik Dansens Dag digitalt via Zoom tillsammans med våra partners i Kramfors. Tre dansfilmer visades; DON’T, KISS av Fabio Liberti, THE WAY WE DANCE, Kramfors Kulturskola samt NEW LOVE av Musikalstudion – Höga Kusten på Hola Folkhögskola. Leila Verlinden, Norrdans höll i en uppskattad workshop digitalt.

Norrdans kommer att dansa sin utomhusföreställning - VÅR VÅR! - i maj på Svanö, Gudmundrå Hembygdsgård samt på Hola Folkhögskola. Vi tackar Kramfors för ett genuint intresse, hängiven uppfinningsrikedom, omställning och lust att genomföra Vänkommunsåret trots alla motgångar. Vi jobbar vidare tillsammans.

När arbetet med Fokusår i vänkommun startade 2012 var Örnsköldsviks kommun först ut. 2019/2020 fortsätte sedan det långsiktiga och hållbara samarbete med Örnsköldsviks kommun.

Norrdans föreställningen HUMAN AFTER ALL av Olga Tsvetkova spelades under hösten för åk 5 i skolorna Mo, Sund, Bjästa, Högland, Gideå och Domsjö. Totalt var det sju föreställningar. Under våren fick skolelever ta del av tre dansworkshops per klass. Danskonstnären Assi Pakkanen arbetade utifrån föreställningen och genomförde totalt 19 workshops.

Norrdans föreställning MAGNET av Maria Ulriksson spelades för åk 8 på Geneskolan, totalt åtta föreställningar. Assi Pakkanen gjorde åtta workshops inspirerade av föreställningen med samma elever.

På grund av utbrottet av Coronapandemin fick vi tyvärr ställa in en rad evenemang under våren. Planerat var Dansdagen på Sliperiet 25 april där Örnsköldsviks olika dansverksamheter så som föreningar, kulturskola och estetiskt program skulle deltagit med workshopar och uppvisningar. Där skulle även MAGNET ha visats. Norrdans föreställning VI KAN GÖRA VA DU VILL av Ludvig Daae ställdes också in och skulle ha ägt rum på Gnistan Folkets Hus i Gullänget den 27 maj. Vi var även tvungna att ställa in tolv av dansworkshopsen (HUMAN AFTER ALL) med Assi.
Nedan följer några aktiviteter vi har haft i Örnsköldsviks kommun:

  • Dark Horse av Lenka Vagnerová visades vid fyra olika tillfällen under hösten, både som skolföreställning på Domsjöskolan och på Folkan Teater samt som offentlig föreställning på Folkan Teater.
  • Doppelgänger av Martin Forsberg visades vid två tillfällen i november på Folkan Teater, en för skola och en offentligt.
  • Bollkänsla av Martin Hasselgren (ett samarbete mellan Norrdans, Teater Västernorrland och Musik Västernorrland) visades i oktober vid två tillfällen på Sörlidenskolan och en gång på Alneskolan.
  • Windows visades i KappAhls skyltfönster och som två skolföreställningar på Själevadskolan i februari.
  • Solot Sparks av Klara Degerman dansades av en kvinnlig dansare från Norrdans på We Dance dansavslutning i juni.
  • Nolaskolan, Särskolan och Ängetskolan hade workshops med Norrdans dansare under året.

Nedan följer några av de aktiviteter vi haft i Timrå kommun:

  • LILLA MAGELLANSKA MOLNET med Norrdans arbetades fram under hösten tillsammans med elever från Ljustorps skola och hade premiär på skolan i november. De turnerade sedan runt i regionen under vårterminen, både offentligt och för skola. I Timrå spelades två offentliga föreställningar i samband med firandet av Dansens Dag i april, samt åtta föreställningar för skolelever i Timrå kommun på Allaktivitetshuset Pangea.
  • Dansaren och pedagogen Harlan Rust höll i en heldags workshop som fortbildning för dansverksamma i regionen och hölls på Pangea i februari.
  • I februari genomfördes även en dansafton för fritidsgårdspersonal och ungdomar på Pangea. En helkväll med dansprat, dansanalys, dansfilm, workshop med Harlan Rust och fika så klart.
  • Timrå Kulturskolas danselever fick ta del av fyra workshops, en med danskonstnären Elin Kristoffersson och tre med Harlan Rust. Harlan utarbetade tillsammans med eleverna två koreografier som ska framföras senare under våren bl.a. på Pangeafestivalen. Workshopsen genomfördes under februari.
  • Norrdans gick även in och stöttade med NMD-publikbuss så Timrå Kulturskolas danselever fick möjlighet att se ALFHILD AGRELLS ARV på hösten 2018 och MÄRGBEN våren 2019 i Sundsvall.
  • Dansens Dag firades på Timrå torg och arrangerades av Kulturskolan där Norrdans dansade NON STOP DANCE. Ca 300 elever deltog i en massdans som avslutades med fritt jam.
  • Dansklubben Joydancers uppmärksammade Dansens Dag under en av deras danskvällar med bugg och foxtrot.
  • NON STOP DANCE var även planerad att framföras på Pangeafestivalen i maj men blev inställd på grund av kyla och regn.

Nedan följer några av de aktiviteter vi haft i Sundsvalls kommun:

  • AB3 och PEPPERS GHOST med Norrdans spelades i oktober på Sundsvalls Teater som skolföreställning för grundskolan samt att Kulturskolans elever fick möjlighet att se den offentliga föreställningen som också dansades i oktober.
  • De elever från Stöde skola som såg skolföreställningen av AB3 fick i åtta workshops på skolan tillfälle att arbeta med två dansare ur ensemblen.
  • I november gav Norrdans en offentlig föreställning av bejublade BLACK FOREST. Denna såg även elever från Sundsvalls Kulturskola.
  • Traditionsenligt dansade Norrdans i samarbete med New Education for Contemporary Dance föreställningen WINDOWS på Kulturmagasinet i december.
  • Föreställningen STOR och LITEN dansades i februari/mars för de minsta barnen på Kyrkans Hus och Skönsmons Församlingshem.
  • I mars dansades fyra skolföreställningar av CASTAWAYS, en föreställning skapad tillsammans med Ljustorps skola.
  • Leila Verlinden från Norrdans gav i februari/mars koreografiworkshop med Skvaderns gymnasieskolas esteter inför deras avslutningsföreställning baserat på en novell av Frida Stenhoff. Hon jobbade även koreografiskt med pjäsen ”Mer kärlek från Kos” som en del av Riksteaterns LÄNK-projektet.
  • Inom Skapande skola-projektet med Sundsvalls kommun gav Dans Västernorrland 22 workshops för elever i Liden, Lucksta och Sundsvall under perioden februari-april.
  • Mira Helenius Martinsson, Norrdans och Dans Västernorrlands danschef, deltog i onsdagslunch på Kulturmagasinet under april inför föreställningen ODYSSEUS. Då lästes stycken ur Odysséen samt visades dansfilmen SENECTUS av Måns Berthas.
  • Dansföreställningen ODYSSEUS fick inleda dansens vecka som i april avslutade Fokusår i vänkommun. Kulturskolans elever agerade curtainraisers med sitt verk ”Utmattad” som dansades i foajén på Tonhallen. Eleverna fick även i en workshop med Norrdans dansare själva prova på koreografin ur ODYSSEUS.
  • Kulturskolans massdans på Stora torget i Sundsvall filmades med en drönare samt livesändes på Facebook via våra kanaler.
  • Dansdagen på Kulturmagasinet bjöd på smakprov från det fria danslivet i Sundsvall bl.a Skönsborgs Folkdanslag, Folkdanser från Öst/Studieförbundet Bilda, Trolldansarna, Tango Sundsvall, HC Dance and Design och ett professionellt inslag av Korona Dans.
  • Vi uppmärksammade den internationella dansdagen 29/4 på Sveateatern med  föreställning av Norrdans CASTAWAYS. Under andra akten av dagen bjöds på dansuppvisningar av: Altira, Tropical, Kulturskolan, Millenium Bugs/Danceworld och avslutades med Get up and härma i regi av Ållateatern.
  • Norrdans bjöd in pedagogerna från Sundsvalls Kulturskola till en fortbildningsdag med föreställning av BLACK FOREST och efterföljande dansanalys samt frågestund.

Nedan följer några av de aktiviteter vi haft i Sollefteå kommun:

  • Fokusåret smygstartade mars 2016 med studiebesök av elever från klass 5 från Junsele som tittade på Norrdans morgonklass och genomdrag av föreställningen Black Forest.
  • Studiebesök i augusti 2016 av 20 elever från estetiska programmet samt dansgymnasiet i Sollefteå. De närvarade vid Norrdans morgonklass, såg föreställningen Black Forest och hade workshop med en av Norrdans dansare.
  • I ett samarbete med Sollefteå Teaterförening arrangerade Norrdans föreställningen Carmen på Hullsta Gård  i oktober. Norrdans gick in aktivt och stöttade med publikarbetet och det bussades publik från Örnsköldsvik samt Österåsen.
  • Föreställningen Carmen spelades även i oktober som skolföreställning för alla nior från Vallaskolan.
  • Föreställningen Black Forest spelades för klass 5 i Junsele i Junsele Konsert/Sporthall.
  • Norrdans och Dans Västernorrland deltog i Skapande skola konferens på Hullsta Gård i oktober. Annika Högberg, Dans Västernorrland höll då även två workshopar för elever i årskurs 3-6.
  • Åtta workshopar genomfördes under oktober på skolorna i Näsåker, Junsele, Långsele och Kalknäs för årskurs 3-6. Pedagog Ian Butler, Dans Västernorrland.
  • Norrdans föreställning Windows framfördes i december för eleverna på Näsåkers skola och offentligt på Ingelas Café. Windows är korta koreografier för en liten yta och för alla smaker skapade och dansade av Norrdans dansare.

 

Nedan följer några av de aktiviteter vi haft i Härnösands kommun:

  • Det Göteborgsbaserade ungdomsprojektet ilYoung 2015 arbetade under två veckor sommaren 2015 i ett så kallat residens på Härnösands folkhögskola för att skapa föreställningen GIVIN. ilDance var projektägare. I samarbete med danslinjen vid Härnösands folkhögskola arrangerades två föreställningar på Fyren. En fortbildningsworkshop, samordnad av Dans Västernorrland, för dansverksamma genomfördes på Härnösands folkhögskola. Härnösands kommun gick in med ekonomiska medel till projektet.
  • Frilansdansaren och koreografen Elin Kristoffersson, Korona Dans framförde sin koreografi SORG på Villa Fridhem. Koreografin skapades speciellt för Alfhild Agrellsällskapet och framfördes på Alfhild Agrelldagen i september 2015, baserad på författarinnans novellsamling med samma namn. Dans Västernorrland var med som samarrangör.
  • Dans Västernorrland medverkade vid Poesifestivalen PoesY i oktober och deltog i programmet med dansworkshopen Dansa en dikt.
  • Dansgästspelet METAMORFO med Elin Kristoffersson, Korona Dans och Maria Bervelius spelades på Fyren i december och arrangerades av Dans Västernorrland.
  • Tre studiebesök på Norrdans 2015. Kastellskolan, Härnösand i september, Sollefteå estetiska program och dansgymnasium i oktober samt Ådalsskolan, Kramfors i december.
  • Norrdans produktion LILLE PRINSEN, i samarbete med Nordiska Kammarorkestern hade premiär i oktober och spelade två offentliga föreställningar och en för skolor. Koreografi av Tina Taarpgard, och tonsatt av Daniel Nelson. Nordiska Kammarorkestern firade 25 år och Norrdans firade 20 årsjubileum under 2015.
  • Dansgästspelet DÖRREN spelades på Fyren i november och arrangerades av Dans Västernorrland tillsammans med Härnösands bibliotek och Härnösands teaterförening.
  • I november genomfördes två dansworkshops med Annika Högberg, Dans Västernorrland på Gerestaskolan för barn och ungdomar med speciella behov.
  • Danskonsulent Annika Högberg, Dans Västernorrland, föreläste om den moderna dansens historia för Härnösands pensionärsuniversitet i november.
  • Norrdans föreställning WINDOWS hade premiär första advent i Fyrens skyltfönster och dansades även på Sambiblioteket. Windows är korta koreografier för en liten yta, för alla smaker, skapade och dansade av Norrdans dansare.
  • DANCING PARTNERS är ett nätverk med sex danskompanier från sex olika länder. Förutom Norrdans i Sverige så kommer de från England, Spanien, Polen, USA och Italien. I januari 2016 besökte alla fyra danskompanierna oss och gav föreställning på Härnösands teater.
  • I mars och april gjordes fem dansworkshops för åk 4 på Gerestaskolan. Pedagoger var Lava Markusson, Norrdans och Annika Högberg, Dans Västernorrland.
  • I april gjordes 28 dansworkshops för mellan- och högstadiet på Murbergsskolan med Lava Markusson och Verena Pircher, Norrdans samt Annika Högberg och Ian Butler, Dans Västernorrland.
  • Två temadagar med kultur anordnades av Bondsjöhöjdens skola. Fem dansworkshops för åk F-3 med Annika Högberg, Dans Västernorrland och fem teater- och dansworkshops för åk 4-6 med bl.a. Markus B. Almqvist, Norrdans. Föreställningen BOLLKÄNSLA spelades för hela skolan.
  • Två dansworkshops för Kiörningskolan åk 7 på elevens val i juni 2016 med Ian Butler, Dans Västernorrland.

Nedan följer några av de aktiviteter vi haft i Ånge kommun:

  • Studiebesök hos Norrdans och Dans Västernorrland, med besök av repetition samt deltagande i dansworkshop, genomfördes av Fränsta skola, grundsärskolan, Torpshammars skola och Ljungaskolan i oktober.
  • Föreställningen Windows visades i december i Fränsta, både som skolföreställning på Fränstaskolan och som offentlig föreställning på Ålsta Folkhögskola, arrangerad av Ånge Teaterförening. Elever på Fränsta skola fick en dansworkshop i anslutning till föreställningen Windows.
  • Teaterverkstan återupptog danskurser för barn och ungdomar i sin verksamhet och fick stöd av Danskonsulent Annika Högberg i att hitta danslärare.
  • Fortbildningsdagar för förskollärare – en dag i januari med repetitionsbesök på Norrdans samt workshop i att använda dans som kommunikationsmedel, en dag i februari med danskonsulent/danspedagog Annika Högberg om att ”Dansa en saga”.
  • Seminarium om dans med Lis Hellström Sveningson för lärare och förskollärare i kommunen ägde rum i februari.
  • Dansverkstäder på förskolor i kommunen på Förskolans Dag i maj.
  • Ca 350 elever och lärare bussades till Sundsvall för att se skolföreställningar med Norrdans i april. För mellanstadiet gavs Pas de danse + I went out on a summer’s night, för högstadiet gavs Black Fairytale #2.
  • Kulturnatten i maj bjöd på dansinslag i form av ett uppträdande med Norrdans (tre koreografier ur Windows) samt en flashmob med barn/ungdomar från Teaterverkstan som tränat dans med dansläraren Johanna Dovner på Dans Västernorrland.