Tillsammans

Communityprojekt

Få andra konstformer än dans är exceptionell när det gäller att koppla samman människor bortom språk, etnicitet, klassuppdelningar; you name it. Dans bryr sig inte om hinder eller gränser. Dans hjälper oss att komma närmare varandra.

Men vad betyder egentligen detta? Jo, det betyder att vi engagerar oss i grupper och låter rörelse vara ett fysiskt verktyg för kommunikation. Vi låter människor uppleva dans på alla möjliga sätt. Vi utforskar tillsammans.

Var och en av våra communityprojekt är skräddarsydda för de som deltar. Ta Öm.tålig som exempel, där en grupp män utforskade abstrakta teman som maskulinitet och platstillhörighet med koreografen Maria Ulriksson och kompositören Anna-Sóley Tryggvadottir.

Scrolla ner för att läsa mer om våra spännande communityprojekt.

Tre kvinnor dansar  i Norrdans community projekt female (with) space. Foto: Lia Jacobi
Man i danssal under Norrdans community projekt Öm.tålig. Foto: Olle Melkerhed
Flera män dansar i danssal under ledning av koreograf Maria Ulriksson för Norrdans community projekt Öm.tålig. Foto: Olle Melkerhed

Våren 2024 startar Norrdans tredje communityprojekt. Mer info kommer snart.

Tillsammans med en grupp kvinnor skapade danskonstnären Polena Kolia Petersen projektet female (with) space. 

Projektet startades med en öppen workshop för kvinnor i Sundsvallsområdet. Ett stort deltagarantal utmynnade sedan i en mindre kärngrupp. Denna grupp träffades därefter flertalet gånger i veckan, både fysisk och digitalt, för att skapa communityprojektet. Polena Kolia Petersen lade stor vikt vid att skapa projektet tillsammans med deltagarna, att allas röster blev hörda. Communityprojektet utgick från frågan om hur det offentliga rummet formar kvinnor och hur kvinnor formar det offentliga rummet.

”Jag har ett stort intresse av att utforska hur förankrandet av dans i det vardagliga livet kan göra det möjligt för oss att utveckla mer hållbara strukturer för en gemensam framtid”, säger Polena.

Polena Kolia Petersen har ett intresse av att skapa och utforska processer i relationer. Hennes konstnärliga danspraktik har en både fysisk, estetisk och politisk grund. Ofta tar hennes verk upp relationen mellan konstnär, publik och dans.

Deltagare i projektet
Anne Säfvenberg, Jill Taube, Karin Kämsby, Lina Lotta Lundberg, Pearl Mtembu, Pia Fridell, Rebecka Jensen, Polena Kolia Petersen.
Producent: Andreas Thorell
Danskonstnär: Polena Kolia Petersen

Öm.tålig, vårt första communityprojekt, ligger oss väldigt varmt om hjärtat!

Under hösten 2020 guidade koreografen Maria Ulriksson en grupp män från Kramfors på en resa där schabloner och stereotyper undersöktes. Förhoppningen var att skapa ett öppet rum där männen vågade och fick tillgång att utforska det egna jaget och använda dansens som verktyg i sökandet. Resan resulterade i en intensivt ärlig föreställning. 

Öm.tålig är en ömsint och kraftfull illustration kring hur det är att vara människa. En skörstark föreställning om och av en grupp män. Den gräver sig in under ytan på vad det innebär att vara man och leva på den norrländska glesbygden. Bland varsamma händer, puls, andetag och trampande mönster växer en ny manlighet fram. Den med sårbarheten som styrka. Den med muskler som ett sätt att dansa. Den som inte räds närheten, dansen och intimiteten som vibrerar bakom bröstbenet.

Öm. Tålig. Lojal. Rekorderlig. Eller ingetdera? Vem är han egentligen, den norrländske glesbygdsmannen?

Öm.tålig hade premiär den 7 november 2020 på Kramfors teater.

Maria Ulriksson, koreograf

Den västerbottniska danskonstnären Maria Ulrikssons intention är att skapa verk där du som publik verkligen får möta dansaren – men också dig själv. Interaktivitet och möjligheten för publiken att delta i och påverka verken är inte ovanligt. Marias koreografiska arbete har beskrivits innehålla lyhördhet, närvaro och kommunikation där rörelsen är kärnan och utgångspunkten för tonen i verken. Hon väver gärna in innerlighet, integritet och sårbarhet tillsammans med tunggung, lek och kraft.

Anna-Sóley Tryggvadóttir, kompositör

Stockholmsbaserade kompositören och ljuddesignern Anna-Sóley Tryggvadóttir har sedan sin examen från Dramatiska Institutets ljuddesignlinje (2010) hunnit med många spännande projekt, bland annat TONCIRKELN, STADSRÖRA och CASABLANCA. Det finns en utforskande ton i hennes verk, där spektrat sträcker sig från en normkritisk workshop i instrumentbyggande till undersökandet av rummet i Norrtälje och invånarnas syn på platsen. Här kan du hitta mer info om Anna-Sóley Tryggvadóttir.

Koreograf: Maria Ulriksson

Dansare: Thomas Larsson, Yemel Aisa, Roger Kallin, Robert Sandström, Jesper Nordin, Carl- Ruben Johnsson, Erik O. Sjödin, Roger Andersson

Kompositör: Anna-Sóley Tryggvadóttir

Musiker träblås: Oskar Carls

Projektledare/danskonsulent: Annika Högberg

Ljusdesigner: Erik Nordlander