fredag 13 oktober 2023

Dubbelt upp när Norrdans föreställning Everlasting Event får premiär

Everlasting Event innehåller två olika koreografers verk som båda bygger på improvisation. En kväll i förändring och där dansen skapas rakt framför dig. Premiär på Norrlandsoperan 25 oktober.

Norrdans föreställning Everlasting Event består av två olika föreställningar av två skilda koreografer, som båda arbetar med improvisation som föreställningspraktik. På det sätt koreograferna utforskar tid och närvaro genom sina konstnärskap, öppnar de dörrar till unika dimensioner av den mänskliga erfarenheten. Genom improvisation och ensembledans bjuder de in oss att delta i ögonblick som skapas exklusivt för stunden. I en värld där allt går i rasande fart, påminner de oss om vikten att vara närvarande i nuet.

- Improvisationen avslöjar dansarens hela verktygslåda och erbjuder en möjlighet till särskådning, virtuositet. Att som publik uppleva improvisation på scenen liknas vid att titta på sport, där teknik och skicklighet möter nuets alla omständigheter, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare, Norrdans.

I verket Event av australiensiska James Batchelor möter du ett repetitivt, flödande och formstarkt koreografiskt språk. Barocka ornament och ringdans samexisterar med experimentell elektronisk musik.

New York-baserade koreografen Jeanine Durning kombinerar med lätthet post- och hypermodernism i Everlasting – a new love. Durnings koreografiska verk beskrivs både som potential för filosofisk uppenbarelse och teatral katastrof. Durning kommer att trotsa dina förväntningar och utmana dina gränser genom en strid ström av rörelse, text och vibrerande närvaro.

Båda verken ramas in av scenografi och ljusdesign av den kritikerhyllade och egensinniga Chrisander Brun. Everlasting Event har premiär onsdag 25 oktober på Norrlandsoperan. Därefter blir det turné till Stockholm och Norrland.