måndag 3 oktober 2022

Fantasifullt mellan objekt och dans i Norrdans Våroffer

När Norrdans sätter upp Igor Stravinskijs Våroffer blir det dynamiskt och storslaget i det lilla. Och ett fyrverkeri av öronproppar och dammvippor. - Jag vill väcka publikens nyfikenhet och deras leklust, säger Martin Forsberg, koreograf och konstnärlig ledare för Norrdans.

Första gången Våroffer framfördes 1913 på Théâtre des Champs Élysées i Paris blev mottagandet så tumultartat att polis fick tillkallas. I Norrdans version av Våroffer är historien om en flicka som offras i sin hemby för en god skörd borttagen. Istället lyfts musikens möte med kropp och objekt. Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

- Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg.

Forsberg är inne på sitt femte år som Norrdans konstnärliga ledare och har uppmärksammats flertalet gånger för sina tidigare produktioner. Senast blev Forsbergs föreställning Pianofavoriter med Norrdans belönad med Svenska Teaterkritikers förenings Barn-och ungdomspris.

Våroffer har premiär i Härnösand den 14 oktober och kommer därefter att turnera som skolföreställning i Västernorrland. Offentliga föreställningar ges på Norrlandsoperan i Umeå, Unga Klara i Stockholm, Fyren i Härnösand och Sveateatern i Sundsvall.

Här kan du läsa mer om Våroffer.