tisdag 2 april 2024

Icke-dansare och proffskoreograf möts i Norrdans community projekt

Att alla kan uttrycka sig genom dans är något som Norrdans vill ta fasta på. I Härnösand pågår just nu ett projekt där icke-dansare jobbar med koreografen Jonathan Starr för att tillsammans skapa föreställningen Rota Runt på lämpligt sätt som har premiär 27 april.

Elva personer mellan 14 - 78 år från Härnösand deltar i Norrdans communityprojekt KUDE – Kommunal Utåtriktad Dans Ensemble, som efter 15 veckor mynnar ut i föreställningen Rota runt på lämpligt sätt. Jonathan Starr som tillhört Norrdans fasta ensemble i flera år är en engelsk multidisciplinär konstnär som främst arbetar med rörelse och ljud. Nu är han koreograf och ledare för arbetet där huvuduppgiften är att inspirera deltagarna.

- Det känns jätteroligt! Jonathan är väldigt duktig på att skapa en trygg plats där vi som grupp vågar improvisera, testa olika tillvägagångssätt och prova på, säger deltagaren Eva Henning.

I communityprojekt arbetar konstnärer tillsammans med invånarna för att lyfta fram och spegla deras historia.

- Det har varit en fröjd att följa Jonathans konstnärskap under många säsonger. Att nu få uppleva detta med en grupp Härnösandsbor känns både viktigt och fint, säger Martin Forsberg, danschef.

Norrdans har tidigare arbetat med andra communityprojekt. Det första projektet ägde rum år 2020 och gavs namnet Öm.tålig med koreografi av Maria Ulriksson. År 2022 skapade en grupp kvinnor tillsammans med danskonstnären Polena Kolia Petersen projektet female (with) space.

Föreställningen Rota runt på lämpligt sätt har världspremiär 27 april kl. 17:00 på Härnösands bibliotek och kommer enbart att spelas vid ett tillfälle.