torsdag 2 februari 2023

Lär känna koreografiduon OR/ELLER!

Den 3 mars har Terrarium världspremiär på Härnösands Teater.

Madeleine Lindh och Anja Arnquist har varit aktiva inom dans- och koreografifältet sedan det tidiga 2000-talet. 2018 började de att arbeta som konstnärsduo under namnet OR/ELLER. Snabbt fick OR/ELLER möjlighet att skapa verk för institutioner och scener nationellt och internationellt. 2023 skapar OR/ELLER tre beställningsverk för Norrdans, Dansehallerne DK och Bagarmossens Bibliotek i Stockholm. De börjar också sin research för duons tredje verk i egen regi, med premiär 2024 på MDT, Stockholm.

OR/ELLERs danskonst kännetecknas av starkt visuella sceniska verk med dansen som talande motor. Deras återkommande intresse är att arbeta med konceptet “inuti”, som de driver parallellt genom koreografi och scenografi och genom att låta sina föreställningar kila in sig i stora format på större scener eller mellan två böcker på ett bibliotek. OR/ELLER tänker på sina verk som kontaktytor, dit de bjuder in både dansare och publik, barn som vuxna, att bli del av en fiktion som leker med en både komplex och enkel ton, där både allvaret och humorn får plats.

Koreografi är extra spännande att arbeta med där dansen och rummet möter varandra. I rummet som sådant och i allra högsta grad i scenrummet lurar skeva maktperspektiv, men också just därför en bubblande potential att spränga gränser. Här inspireras vi av barns sätt att vara i och tillgängliggöra världen för sig själva. De vågar titta lite för länge, hastigt byta intresse, ge objekt liv och röst och ställa de där stora existentiella frågorna.” 

- OR/ELLER (Madeleine Lindh och Anja Arnquist)

Fre 3 mars Härnösands Teater – världspremiär!
Tis 7 mars Nacka, Dieselverkstaden
Fre 10 mars Dalateatern, Kulturhuset tio14
Mån 13 mars Kramfors Teater
Ons 15 mars Sundsvalls Teater
Tis 21 mars Östersund, Storsjöteatern
Tis 28 mars Skellefteå, Nordanåteatern
Tor 30 mars Piteå, Christinasalen Nolia
Mån 3 april Lycksele, Medborarhuset Aspen
Tor 13 & fre 14 april Umeå, Norrlandsoperan
Tis 18 april Haparanda Folkets Hus
Tor 20 april Kiruna, Aurora Kultur & Kongress
Tis 25 april Kalix, Folkets Hus Malören

Dans

Terrarium

Premiär fre 3 mars 2023, Härnösands teater

Läs mer