fredag 10 maj 2024

Norrdans på parkturné med ett avskalat men blommande format

Upplev samtida dans i en sommargrön park. Norrdans samarbetar med några av Nordens mest spännande koreografer i ett format där publiken kommer nära både gräs och rörelse. - Så otroligt kul att få presentera detta både breda och spetsiga dansprogram, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare Norrdans.

Norrdans Stuff in the Park består av fyra unika dansverk skapade av Nordens just nu mest intressanta koreografer. Bland knoppande blommor, frisk luft och sommarvibbar uppstår dans och koreografi i världsklass.

- Utomhus, kortare verk och flera verk bredvid varandra tror vi är en framgångsfaktor för att möta ny publik. Jag hoppas att den väcker nyfikenheten på dans och på de specifika konstnärskap som vi presenterar, säger Martin Forsberg, konstnärlig ledare Norrdans.

Stuff in the Park kommer att turnera i både Sverige och Europa. Efter premiären på Norra Berget i Sundsvall 24 maj bär det av till Berlin, därefter Stockholm och Norrland.

Koreografer och verk

Norska Ingrid Berger Myhre har gjort sig känd som en konsekvent och lekfull koreograf. I mellanrummet mellan språkets konstruktioner och koreografins organisationssystem placerar hon sina verk. Det blir dansant logik som slingrar sig genom landskapet. Till Stuff in the Park har hon skapat verket Foot Forward and the other one too three, ett spel för tre dansare som gradvis rör sig genom parken.

Svenska Philip Berlin skapar extrema och artikulerade danser som genom ihärdiga upprepningar suger in åskådaren i intensiva ögonblick av fullkomlig koncentration. Till Stuff in the Park har han skapat verket The pleasure of waste som tar avstamp i begreppet slöseri och vill kasta ljus på vår tids rådande, och i det närmaste religösa övertygelse om konstant tillväxt och nytto-ideologi.

Danska Sigrid Stigsdatter skapar emotionella verk där dansarna rör sig mellan dröm och verklighet. Hennes verk känns nästan som att titta in i något ytterst privat och intimt. Till Stuff in the Park har hon tillsammans med dansare/kompositören Jonathan Starr skapat verket Wailing som handlar om sökandet efter resonans i en värld som blir allt tystare.

Finska Janina Rajakangas har arbetat mycket med amatörer i sitt konstnärskap. Politiskt, humoristisk och normkreativt. Till Stuff in the Park har hon skapat verket A procession, en parad bestående av tre dansare som lockar in publiken i en värld där ljud förkroppsligas och uttrycks som rörelse.

Turné

Norra Berget, Sundsvall - 24 maj 15:00
Internationales Kultur Centrum ufaFabrik, Berlin - 31 maj 20:00
Internationales Kultur Centrum ufaFabrik, Berlin - 1 juni 20:00
Kulturkossan, Bjuråker – 6 juni 13:00
Parkteatern, Sergels Torg – 13-14 juni 17:00
Konsthall C, Stockholm - 15 juni 15:00
Häggdånger, Härnösand - 21 juni 14:00
Gammlia, Umeå - 25 juni 14:00
Hissmofors Folkets Hus, Krokom - 27 juni 19:00
Östersund - 28 juni
Stömsunds hembygdsgård – 30 juni 13:00
Strandparken, Haparanda - 2 juli 13:00
Kullar och Klang, Vännäs 3 juli – 19:00
Mannaminne, Nordingrå - 5 juli 14:00