Dansare framträder Norrdans samtida dansföreställning Pianofavoriter med Norrdans Dansare framträder Norrdans samtida dansföreställning Pianofavoriter med Norrdans Dansare framträder Norrdans samtida dansföreställning Pianofavoriter med Norrdans

måndag 21 februari 2022

Pianofavoriter med Norrdans till Scenkonstbiennalen 2022!

Danskompaniet Norrdans ska återigen till Sveriges största scenkonstfestival, Scenkonstbiennalen. Denna gång med produktionen Pianofavoriter med Norrdans.

- Detta är så kul! Och mest kuligt är att biennaljuryn väljer en storskalig samtida dansproduktion för unga, det är både coolt och kaxigt, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare och föreställningens koreograf.

Scenkonstbiennalens urvalskommitté har tagit del av scenkonst från hela landet och nu handplockat ett fåtal produktioner som ska få ta plats på Sveriges största scenkonstevenemang. Biennalen är en arena för alla genrer inom scenkonst och verkar för både allmänhet och bransch.

"Åtta dansare kryper fram under böljande tygstycken och virrar omkring. Pianospel hör av tradition till dansen, men här inte som ackompanjemang utan i huvudrollen för en estetisk undersökning. Medan favoritstyckena från centrum av scenen manar på tar sig dansarna lekfullt fler och fler friheter. Rörelserna går med och mot musiken, fint – och fult! Allt är möjligt, energin fyller scenen och lyfter över rampen. Det blir fnissigt och kul när Pianofavoriter överraskar och ställer spännande frågor, snarare än levererar det förväntade."
– Urvalskommitténs motivering

- För mig är Pianofavoriter ett överflöd av stora känslor; kladdig romantik, storhetsvansinne, intensivt lyssnande och idoldyrkan. Det är en kavalkad av danser till några av den klassiska pianomusikens mest sönderspelade stycken. Vi vill ta ner dem från sin piedestal men vi vill också lyssna noga om och om och om igen, säger Rebecka Berchtold som skrivit texter till föreställningen och är en av dansarna.

Pianofavoriter med Norrdans hade premiär den 7 oktober 2021 på hemmascenen Härnösands teater. Föreställningen fick nyligen Svenska Teaterkritikers Förenings Barn- och Ungdomsteaterpris för 2021. Detta år anordnar Scensverige Biennalen i Västerås den 7-12 juni. Pianofavoriter med Norrdans kommer dansas på Västmanlands Teater den 10 juni. 

Tidigare har Norrdans föreställning PROXY blivit uttagen till Scenskonstbiennalen (2021).

 

”En dröm i rosa nyanser, en klassisk pianist, sju dansare och ytterligare en dansande kanin som leder ner oss i underlandet.”
-Malin Palmqvist, Länstidningen Östersund

”Ett poetiskt flöde av kroppar i en ständigt föränderlig kedjereaktion: gravitera-attrahera-repellera-repetera.”
-Katarina Östholm, Allehanda

”Resultatet är en föreställning som dundrar fram likt en ångvält av energi mot en botten av lugn rytm. Att se den är som att få en kraftig vitamininjektion. För vad är det som får oss att vilja leva och gå vidare om inte konsten och musiken?”
-Karin Kämsby, Danstidningen