tisdag 20 september 2022

Stjärnkoreograf gör europadebut med Norrdans föreställning Cave

– Med Cave tar vi upp stora frågor och ifrågasätter verkligheten på flera sätt. Vi vill uppmana publiken att öppna sina egna grottor, säger koreografen Rena Butler.

Rena Bulter har de senaste åren varit huskoreograf för Gibney Company i New York och skapat beställningsverk till kompanier som exempelvis Hubbard Street Dance Chicago, BalletX, Whim W´him och Boston Dance Theater. Med föreställningen Cave gör Rena Butler sin europadebut.

Det känns otroligt stimulerande att kunna presentera Renas arbete i Europa. Hennes både atletiska och teatrala rörelsematerial är med och bidrar till den bredd med spets som jag vill att Norrdans ska presentera för sin publik, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare.

Cave inspireras av både skräckfilmer, mardrömmar, fördomar och förutfattade meningar. Butler menar att fördomar och förutfattade meningar är berättelser vi skapar som ett sätt att skydda oss själva och ofta blir kontraproduktiva när de manifesterar något som inte är verkligt eller sakligt.

- Det är lögnerna vi berättar för att trösta oss själva men som samtidigt kan bli farliga. Detta genom att dölja vad verkligheten egentligen är, säger hon.

Andra teman är dekolonisering och ny kunskap och det som kan bidra till ökad medvetenhet.

- Dekolonisering för mig är att avlära inlärda beteenden i våra bekväma individuella sinnen, våra grottor. Och den nya kunskapen är att bli medveten, främja och integrera med den nya informationen. Det blir därmed ljuset utanför grottan, säger Rena Bulter.

Här kan du läsa mer om föreställningen.