onsdag 8 februari 2023

Våroffer till Scenkonstbiennalen 2023

För tredje gången i rad är Norrdans utvalt till Sveriges största scenkonstfestival, Scenkonstbiennalen. Denna gång med produktionen Våroffer av Martin Forsberg.

Tidigare har Norrdans föreställningar PROXY (2021) och Pianofavoriter med Norrdans (2022) blivit uttagna till Scenkonstbiennalen. Gemensamt för dem och Våroffer att de alla är koreograferade av Martin Forsberg i tätt samarbete med ensemblen.

- På Norrdans är vi jättestolta och ytterst ödmjuka. För oss är Våroffer kvittot på att vi arbetar progressivt med konsten i första rum genom kollektiva processer. Vårt Våroffer är ett målgruppslöst verk som dansas för 10-åringar och 70-åringar, gärna i samma rum, säger Martin Forsberg, Norrdans konstnärliga ledare och föreställningens koreograf.

Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstevenemang för alla genrer inom scenkonst. En urvalskommitté har tagit del av scenkonst från hela landet och nu handplockat ett fåtal produktioner som ska få ta plats under arrangemanget.

Urvalskommitténs motivering:
Hos Norrdans får Igor Stravinskijs Våroffer från 1913 än en gång nytt liv, nu i en överraskande form som vårstädning i garaget. Med en stor plastpresenning och en uppsjö av prylar – vardagsting där allt från öronproppar till avloppsrör blandas – går de tre dansarna loss med kraft och fart i Martin Forsberg lekfulla koreografi. Till den klassiska musiken utförs en samtida rit med tingen. Nyfikenheten och fantasin tar ledningen och med den unga publiken runt om blir Våroffer både rebellisk och rolig.

Fantasifullt mellan objekt och dans
Våroffer hade premiär i Härnösand 14 oktober 2022 och turnerade därefter från Stockholm i syd till Umeå i norr, med fokus på Västernorrland. Totalt gjordes 28 föreställningar.

I Norrdans version av Våroffer lyfts musikens möte med kropp och objekt. Som rekvisita finns vardagsföremål som tejp, cykelslangar och avloppsrör.

Objekten som vi känner från vår vardag får nya större och metaforiska betydelser. Det uppstår nya logiker och förskjutningar som liknar barns fantasi och deras omedelbarhet. Föreställningen blir dansant med hundratals förflyttningar, säger Martin Forsberg.

Här kan du läsa mer om föreställningen.

Koreografi, scenografi och kostymdesign: Martin Forsberg i nära samarbete med ensemblen
Dansare: Alberte Buch Gøbel, Yeji Lim, Elias Kraft i samarbete med Jonathan Starr
Repetitör och konstnärlig samarbetspartner: Marco Herløv Høst
Turnétekniker: Daniel Granberg

Scenkonstbiennalen 2023
Scenkonstbiennalen 2023 arrangeras av Scensverige i samarbete med Dramaten och sker i Stockholm 30 maj - 4 juni.