Bild på Martin Forsberg (he/him)
Bild på Martin Forsberg (he/him)

Konstnärlig ledare

Martin Forsberg (he/him)

Danschef

Martin Forsberg är sedan hösten 2018 danschef på Norrdans. Han är född och uppväxt i Härnösand och har följt Norrdans sedan starten. Martin är utbildad koreograf vid Den Danske Scenekunstskole i Köpenhamn och har de senaste 15 åren frilansat som koreograf.

Han har koreograferat brett, med och för många. Formaten har varierat och inkluderat både dans för barn och unga, vuxna och gamla – från nutida dans via folkdans, till koreografiska installationer på museum. Martin driver det projektbaserade kompaniet Fors Works i Köpenhamn tillsammans med producenten Marie Schulz. Han har även koreograferat många beställningsverk för stora och små institutioner runt om i världen.

- Dansen är så kraftfullt subtil. När den lyckas producera den där känslan av NU, då kan den inspirera, utbilda, nära och utforska simultant, genom den stumma akten av rörelse.

Martin vill att Norrdans ska berika Norrland och ”vara ett poetiskt vilorum eller en spark i rumpan”. Den nutida dansen och koreografin har för länge sedan slutat vara ett ornament. Nu står hen här, dansen, mitt i debatten och skakar av energi och mening. För Martin är dansen otvungen och krävande på samma gång. Som åskådare måste du göra ett aktivt val och låta dansen beröra dig.

Dansen är sällan domderande, den är ett erbjudande om att stanna upp och omslutas av kinetisk empati. Dansen vill dig nödvändigtvis inget, det är du som måste vilja den. Detta gör den samtida dansen och koreografin otroligt demokratisk och inkluderande. Men du måste själv ta beslutet.

– Jag fullkomligt älskar att bli förvirrad av scenkonst! Mina starkaste upplevelser av dans och koreografi har varit de när jag exponerats för det okända. För mig är det essensen av konst, att den tillför nyanser av min verklighet och utmanar gränsen mellan det jag vet och det jag har potential att förstå.