Shoegaze

Världspremiär 27 september 2024

Från 13 år | ca 60 min

En föreställning om det lilla, det stora och allt som ryms däremellan

I musikgenren Shoegaze tittar musikerna alltid fokuserat ned i golvet, på sina fötter. Vad tittar de egentligen på? Koreografen Kristin Ryg Helgebostad jämför dem med gigantiska jättar som ser ner på komplexa hyperlandskap av mossa, myror, vättar och insekter. Likt jätten Atlas som är dömd att bära himlavalvet på sina axlar måste vi alla, inklusive jätten, bära det faktum att vi trampar på det som finns under oss.

Shoegaze utforskar med stor nyfikenhet perspektiv i vår existens och samvaro. Möt det jättelilla och superstora i denna magiska dansföreställning.

Koreograf: Kristin Ryg Helgebostad
Scenograf, kostym- & ljusdesigner: Chrisander Brun
Kompositör: TBA
Ljuddesigner: TBA

Kristin Ryg Helgebostad är en norsk performer och koreograf baserad i Oslo. Hon bejakar en mångfald av olika performativa och koreografiska strategier i sin konstnärliga praktik. Långvariga samarbetspartners inkluderar Ingeleiv Berstad, Laura Marie Rueslåtten, Eivind Seljeseth, Chrisander Brun, Ida Wigdel och Irene Theisen. Hon är numera en del av Bananaz, en förening som binder samman olika scenkonstnärer och deras verk och betonar kollektiva arbetssätt.

Några av Kristins tidigare verk är SOIL GIRL, SPOILER och ME TOO.

Foto: Simen Dieserud Thonrquist

Foto: Simen Dieserud Thonrquist.

Multikonstnären Chrisander Brun kännetecknas av ett sinnrikt och visuellt träffsäkert konstnärskap. Chrisander har en kandidatexamen i Fine Arts från Dramatiska Institutet, inom teater och scenkonst (juni 2010). Listan över konstnärliga samarbeten och projekt är lång men ett utdrag från senaste årens verk är Galaksehopen, Exit Parkour, Cash Money Flow (2022), Partita no. 2, Antigone, Romeo and Juliet, Chefen Fru Ingeborg, Stolthet och Fördom Landscape (2021). Chrisander har tidigare skapat ljus-, scenografi- och kostymdesign samt föreställningsfoto för Norrdans föreställningar Everlasting Event (2023) och PROXY (2019). De senaste årens konceptbilder för Norrdans är även de fotade av Chrisander.

Här kan du läsa mer om Chrisander Brun.

Biljetter

Shoegaze

fredag 27 september, 19:00

Härnösands Teater

Läs mer

fredag 27 september, 19:00

Symbols

Shoegaze

torsdag 3 oktober, 19:00

Sundsvalls Teater

Läs mer

torsdag 3 oktober, 19:00

Symbols

Shoegaze

lördag 19 oktober, 16:00

Norrlandsoperan, Umeå

Läs mer

lördag 19 oktober, 16:00

Symbols

Shoegaze

fredag 25 oktober, 18:00

Haparanda Folkets Hus

Läs mer

fredag 25 oktober, 18:00

Symbols

Shoegaze

tisdag 29 oktober, 19:00

Dieselverkstaden, Nacka

Läs mer

tisdag 29 oktober, 19:00

Symbols